Jak wynika z badań, starożytni Europejczycy nie tolerowali laktozy, ale pili mleko

Komentarz

Zespół naukowców doszedł do wniosku, że starożytni Europejczycy pili mleko przez tysiące lat, poddając w wątpliwość teorie, w jaki sposób ludzie ewoluowali, aby tolerować mleko, nawet jeśli powodowało to problemy trawienne.

Naukowcy od dawna spekulują, że w populacjach, w których nabiał był rozpowszechniony, enzym szybko ewoluował, aby uniknąć dyskomfortu żołądkowo-jelitowego.

Ludzie, którzy tolerują mleko, otrzymują dodatkowe kalorie i białko i przekazują swoje geny potomstwu, które jest zdrowsze niż te, które nie mają tej cechy – stan znany jako uporczywość laktazy. Trawić cukry w mleku w okresie dojrzewania.

Ale nowe badanie przedstawiło zupełnie inną teorię, twierdząc, że skutki uboczne, takie jak gazy, wzdęcia i skurcze jelit, nie wystarczą, aby poruszyć ewolucyjną igłę modyfikacji genetycznej.

„Prehistoryczni ludzie w Europie mogli zacząć spożywać mleko od udomowionych zwierząt tysiące lat przed rozwinięciem genu trawiennego” – powiedzieli autorzy badania.

Praca dyplomowa opublikowana w czasopiśmie Natura, opracowany we współpracy z ponad 100 naukowcami z różnych dziedzin, w tym genetyki, archeologii i epidemiologii. Naukowcy zmapowali szacunkowe spożycie mleka w Europie od około 9000 lat temu do 500 lat temu.

Analizując pozostałości tłuszczu zwierzęcego na ceramice z setek stanowisk archeologicznych, wraz z próbkami DNA pobranymi ze starożytnych szkieletów, naukowcy doszli do wniosku, że utrzymywanie się laktazy nie stało się powszechne aż do 1000 r. p.n.e., około 4000 lat po jej odkryciu.

I twierdzą, że ta mutacja była ważna dla przetrwania w czasie głodu i epidemii, a nie w czasach obfitości: niestrawiona laktoza może prowadzić do poważnych chorób jelit i śmierci.

Korzystając z danych archeologicznych w celu zidentyfikowania okresów kurczenia się populacji, doszli do wniosku, że ludzie częściej piją mleko, gdy wszystkie inne źródła pożywienia są wyczerpane, i że w tych okresach biegunka może nasilać się od łagodnej do śmiertelnej.

READ  Pula Mega Millions wzrasta do 1,1 miliarda dolarów po tym, jak duża nagroda nie została wygrana

George Davy Smith, epidemiolog z University of Bristol, który dołączył do badaczy w analizie współczesnych danych na temat utrzymywania się mleka i laktazy w obecnej populacji, powiedział, że badanie rodzi „fascynujące pytania” o to, czym według niektórych jest laktoza. Nietolerancyjny „Byłoby lepiej, gdyby pili mleko”.

Jedna czwarta Amerykanów nie toleruje laktozy. W Sprawa została złożona w zeszłym rokuPanel amerykańskich lekarzy zapytał, dlaczego wytyczne dietetyczne Departamentu Rolnictwa USA zalecają tak dużo nabiału – sugerując, że agencja federalna przedkłada interesy przemysłu mięsnego i mleczarskiego ponad zdrowie Amerykanów.

Wytyczne żywieniowe USDA wynikają z obaw związanych z marketingiem produktów mlecznych — a nie z odżywianiem — twierdzi pozew

Wcześniejsze badania sugerowały, że ludzie muszą w dużym stopniu polegać na mleku, zanim ludzie będą mogli tolerować je w obfitości. Małe badanie w 2014 r. Wariant, który umożliwia ludziom trawienie laktozy, pojawił się w węgierskich próbkach DNA dopiero 3000 lat temu, podczas gdy mógł rozwinąć się już 7000 lat w miejscach takich jak Irlandia, gdzie dominowało wytwarzanie sera.

Amber Milan, ekspert ds. tolerancji mleka z Uniwersytetu w Auckland, powiedział, że pomysł, że mutacja laktazy była ważna dla przetrwania, gdy Europejczycy zaczęli znosić epidemie i głód, był „zdrową teorią” i „popartą wcześniejszymi badaniami nad czynnikami selekcji genetycznej”. . ”.

Dodał jednak, że nie jest pewien, czy nowe badanie „całkowicie wyklucza powszechne spożycie mleka jako ewolucyjną siłę stojącą za nietolerancją laktozy” – ponieważ dane genetyczne zostały zebrane z Biobank, brytyjskiej biomedycznej bazy danych informacji genetycznych i zdrowotnych. Około 500 000 osób.

Autorzy skupili się również na głównym europejskim wariancie genetycznym dotyczącym utrzymywania się laktazy – który, choć istotny dla tego badania, „może pominąć inne warianty genetyczne, które powodują utrzymywanie się laktazy” – powiedział Milan.

READ  Prezydent Biden nazywa chińskiego Xi dyktatorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *